2018.03.25.

Friss adatok a Tienkung-1 várható visszatéréséről

Az Európai Űrügynökség űrszeméttel foglalkozó szakemberi szorosan követik az első kínai, kísérleti űrállomás, a Tienkung-1 várható légköri visszatérését. A legfrissebb pályaadatok alapján számított lehetséges időpont március 30. és április 2. között várható, az időpont bizonytalanságából adódóan a helyszínt nyilvánvalóan nem lehet megjósolni. Az továbbra is bizonyos, hogy az északi és a déli 43. szélességi körök közötti terület felett semmisül majd meg az űrállomás.

Az űrállomás régóta irányíthatatlanul kering, a legutolsó pályamanővert még 2015. decemberben hajtották végre, azóta gyakorlatilag folyamatosan csökken a magassága. Ez pedig az is jelenti, hogy fokozatosan egyre több légköri részecskével találkozik, amelyek tovább lassítják, ezzel tovább csökkentik a pályáját. A visszatérés bizonytalansága több tényezőből adódik. Egyik a légkör aktuális állapota miatt van, hiszen az, hogy a felső légkör mennyire magasra terjed ki, s mennyire sűrű, az aktuális naptevékenységtől függ. Másrész pedig sem azt nem tudni, hogy pontosan hogyan helyezkedik el az űrállomás (orral előre kering, vagy oldalirányban áll, esetleg „farfekvéses”), így nehezen kiszámítható a rá ható fékező erő is a légkörrel direktben érintkező felület méretének bizonytalansága miatt. Harmadrészben a pontos helye és sebessége sem 100%-os biztonságú adat. (Amikor az időjárás legutóbb, december végén lehetővé tette, hogy megfigyeljem az átrepülését, még az előrejelzett időpontban s helyen érkezett, azonban a bizonytalansági tényezők pont ezt követően váltak egyre hangsúlyosabbá.)

A légköri elégést az űrállomást készítő kínaiak jó eséllyel teljes megsemmisülésnek várják, egész csekély lehetőség viszont van arra, hogy valamely része az űrhajónak nem tud elégni a légkörben s a felszínre esik. Az, hogy ez szárazföld felett történjen, még kisebb esélyű, hisz Földünk nagyrészt vízzel borított. Annak az esélye, hogy hazánkból megfigyelhető legyen a légköri elégés (ami minden bizonnyal igen látványos lesz majd, darabjaira hulló, fényes tűzgömbként úszik majd át az égen a felizzó űrállomás), sajnos gyakorlatilag nulla, a várt elégés utáni napon kerülne az űrállomás hazánkból nézve a horizont feletti égre csak. Ha valamiért mégse sietné el a visszatérést a Tienkung-1, akkor április 2-én reggel 05:07 és 05:12 közt, a délkeleti égbolt alján, alig 5-10 fokos magasságban lehetne majd megfigyelni, de ez tényleg csak matematikai esély, annak is gyenge.

Eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: