2019.09.24.

Forgalmas napok az Űrállomáson

Végre elindulhat a Japán HTV-8 szállítóhajó, új legénység érkezik, majd hamarosan hazatér a régi.

A japán HTV-8 szállítóhajó eredetileg szeptember 11-re tervezett indítását egy, az indítóállásnál kipattant tűz miatt elhalasztották, az új időpontot pár napja hozták nyilvánosságra: szeptember 24. Magyar idő szerint 18:05-kor indul a Tanegasima Űrközpontból, a NASA TV közvetítése 17:30-tól kezdődik. A HTV-8 szállítmányáról bővebben az eredeti indításhoz készült cikkben olvashatunk.
Talán még szerencsésnek is mondható a halasztás, hisz így a következő estéken az ISS átvonulásaival, az Űrállomást követő percekben, ha az időjárás véletlenül ezt lehetővé tenné, esély lesz a szállítóhajó megpillantására is. 28-án érkezik majd a HTV-8, és Christina Koch fogja a Canadarm segítségével az európai Harmony modulon csatlakoztatni.

Az új legénység 25-én indul útnak Bajkonurból, magyar idő szerint 15:57-kor, Bajkonurban ez nagyjából a napnyugta körüli időre esik, reméljük, látványos indítást nézhetünk majd. A legénység Oleg Szkripocska orosz, Jessica Meir amerikai és Hazza Al Manszuri, az Egyesült Arab Emírségek első űrhajósából áll majd. Al Manszuri mindössze nyolc napot tölt majd az Űrállomáson, ugyanis az október 3-án visszatérő korábbi legénységgel együtt ő is hazajön. A kis kirándulásával az Emírségek növekvő űrtechnikai szerepét kívánják hangsúlyozni, s pozitív példát állítani a fiatalok elé. Al Manszuri több mint 4000 jelentkezőből került az első helyre, a 4000 főből 95-öt választottak további felmérésre, amelynek során 39 fő (vegyesen nők!!!! és férfiak is) esett át a sikeres teszteken, közülük a leginkább alkalmas 9 főt már orosz szakemberek válogatták ki. A további tesztek során ketten maradtak az utazásra kiképzendők, Al Manszuri vadászpilóta, és a tartalék Szultan Al Nejadi informatikus kutató. A két fiatal arab űrhajósjelölt kiképzésében a legnagyobb kihívást a szibériai téli körülmények közt tartott 3 napos túlélőprogram jelentette.

Az Emírségek alig egy éve küldte a világűrbe első teljesen saját építésű műholdját, a Dubajban készült KhalifaSat nevű Föld-megfigyelő eszköz tudományos célú képekkel segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet, a várostervezést, és hasonló célokat. Az Emírségek nagyszabású űrtervekkel rendelkezik, 2021-ben szeretnének Mars-szondát is indítani az Emírségek megalapításának 50. évfordulójára, és abban bíznak, hogy 2117-re a Marson már városa is lesz az arab államszövetségnek.
Jessica Meir biológus végzettségű, tengerbiológiából doktorált szakember, s azt a csapatot viszi majd tovább az Űrállomáson, amelynek fő feladata a számtalan élettani kísérlet. Meir kutatásai során korábban a tengeri emlősök és madarak búvárkodásával, oxigén-felhasználásával foglalkozott, doktori kutatásában is ludak oxigénszegény környezetben repülését vizsgálta szélcsatorna és betanított libák segítségével. Később az emberi szervezet hasonló kihívásai terén végzett vizsgálatokat, részint már az űrhajósok egészségi viszonyain dolgozó szakemberekkel együtt, majd 2000-től már dolgozott a NASA-nak is az űrhajósok tevékenységének irányításában.

Oleg Szkripocska már harmadszor indul az űrbe, a rakétatechnikai gépészmérnök végzettségű kozmonauta, 2010-ben és 2016-ban járt már az Űrállomáson, első küldetése során 3 űrsétát hajtott végre szerelési munkálatokkal.
Hat órás út végén a Zvezda modulon dokkolnak majd, magyar idő szerint este 21:45-kor, így lehet máris izgulni a derült estéért, ugyanis a dokkolás előtt egy órával, ideális megvilágítás idején repülnek majd át felettünk, így hosszú idő után végre újra emberes űrhajót figyelhetünk meg az esti, északi égen. A Szojuz várhatóan pár perccel az ISS (20:38) után jön, az átrepülés legfényesebb szakasza a két Göncöl közti égrészre esik, érdemes ugyanazt az útvonalat figyelni majd, amelyen az Űrállomás is áthaladt. Természetesen erre az estére borult időt jelez a meteorológia, de bízzunk benne, hogy most is rossz lesz az előrejelzés.

Október 3-án tér vissza a Földre az arab űrhajós mellett Nick Hague és Alekszej Ovcsinyin jöhetnek haza, reggel 9:36-kor válnak le az Űrállomásról, és várhatóan déli 12:58-kor landolnak a kazah pusztában.

Minden eseményt közvetít a NASA TV élő adásban itt1 és itt2.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: