2017.07.15.

Fontos vizsgálatba kezd a Curiosity marsjáró

Fontos vizsgálatba kezd a Curiosity marsjáró

 

 

A Curiosity küldetésének egyik legfontosabb részét kezdheti meg: a Mt. Sharp oldalában egy vastartalmú, s a tavaly elhunyt úttörő csillagászhölgy tiszteletére Vera Rubin Ridge nevet kapott szirtet fog megvizsgálni. A rover a szirt alatt jár jelenleg, és különböző szögekből felvételeket készít róla, majd ezek elemzésével dönti el az irányító gárda, hogy merre vezet a szirtre biztonsággal bejárható útvonal.
A szirtet azért választották fő vizsgálati célpontul, mert vizes körülmények közt keletkezett hematitból (vasoxid ásvány) álló rétegeket tartalmaz. A hematit feletti rétegekben szintén nedves eredetre utaló agyagásványok és szulfátok találhatóak a távérzékeléssel (az MRO spektrométerével) történt korábbi vizsgálatok alapján.
A mintegy 8 emelet magasságú és 6,5 km hosszan elnyúló szirten a rétegek elrendeződését is vizsgálja a rover, s a nyár folyamán az eddig bejért terep és a szirtet alkotó kőzetek közti réteghatárra koncentrál majd. Szeretnék kideríteni a rétegek eredetét: vajon a szél hordta-e össze őket, vagy tavi üledékképződés eredményei? A hematit keletkezése is kérdéses; korábban a Mt. Sharp aljában talált hasonló ásványréteg esetében tavi üledék eredetre utalnak a jelek, de vajon azonos körülmények hozták-e létre e szirt magasabban elhelyezkedő hematitrétegét is?
A Vera Rubin-szirt vizsgálatából szeretnék kideríteni, hogy az egykor itt volt állóvíz elsavasodhatott-e, mire a szirt rétegeinek hematitja született? Arra is választ keresnek, hogy milyen fokozatosan zajlott a vas oxidációja, ebből a korabeli, esetleges mikrobiális életformák létéhez szükséges energiaforrást is feltárhatják.
Sajnos egyelőre a Curiosity fúróját még nem sikerült újra működőképessé tenni a tavaly decemberi meghibásodást követően. Ekkor a fúrófejet mozgató és stabilan tartó mechanika mondta fel a szolgálatot, de a rover irányítói jelenleg is keresik a megoldást a fúrófej stabilizátorok nélküli működtetésére, például a fúrót tartó kar segítségével.

Forrás: https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6894

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: