2018.12.15.

Félidőhöz ér a Juno űrszonda küldetése

December 21-én a Juno űrszonda tudományos küldetésének feléhez érkezik, a 16. közelítését végzi ekkor, 5054 km-re az óriásbolygó felhőzete felett, 207287 km/h sebességgel suhan át majd. A szonda 53 napos, erősen elnyúlt ellipszispályán kering a Jupiter körül, ennek során a közeli szakaszokban végzi el a részletes méréseit, mindkét pólus felett átrepülve. Ezen eddigi átrepülésekből most fog elsőnek befejeződni a Jupiter teljes, globális felmérése, bár egyelőre csak durva adatokkal, mivel az átrepülési sávokat 22,5 fok választja el egymástól. A küldetés második felében ezeket a távolságokat megfelezi a szonda, így a teljes bolygóról részletesebb adatokkal szolgálhat majd a munkája végén.

Már eddig is igen sok új információt kaptunk a méréseiből, csak néhány példa, amelyekről mi is beszámoltunk: megismerhettük a bolygó igen különös, három pólusú mágneses mezejét, felmérte a szonda felhőzete mélyebb rétegeit, hozzájárult a villámlások megértéséhez, új vulkánt fedezett fel az Io holdon.

A küldetés második felében a mélységi szelek megértését segítő, a mágnességének eredetéről és a bolygó belső szerkezetéről árulkodó adatokkal bővül majd a lista. Bár a nagyközönség számára a Juno fotói jelentik az érdekességeket, mind a kamera, mind pedig a navigációhoz használt csillagreferencia műszere (SRU) hozzájárultak már a tudományos felfedezésekhez is, holott a tervezésük során nem ilyen céllal készültek, az adataik mégis alapvető fontosságúnak bizonyultak számos kutatási területen. A segítségükkel született értekezések megjelentek már a szakfolyóiratokban eddig is és számtalan további épp most készül.
A kamera felvételeiből készített animációk révén a Nagy Vörös Folt és környezete változásairól és azok kölcsönhatásairól, illetve a sarkvidékek ciklonrendszereiről is átfogó képet kaphattunk.
A kamera nyers felvételeit az irányítócsapat itt teszi közzé szabad feldolgozásra bárki számára, aki kedvet érez hozzá. A cikk ábrája is egy amatőr Jupiter-rajongó páros, Gerald Eichstädt és Seán Doran munkájaként született.

Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: