2018.06.09.

Felébresztették a New Horizons űrszondát

A Pluto csodálatos világát feltáró űrszonda a Naprendszer külső régiói felé haladva energiatakarékossági okokból hibernáltan utazott, miután a Pluto-ról gyűjtött adatokat mind hazaküldte, tavaly december vége óta pihent. A 165 napos hibernációban a műszerek nagy része kikapcsolt állapotban volt, a pihenőidő végét a szonda fedélzeti számítógépe előre programozottan indította el. A földi irányítás június 5-én rádiós jel formájában kapott visszajelzést a jelenleg kb. 6 milliárd kilométerre járó szonda sikeres ébredéséről: a szonda remek állapotban van, minden műszere visszakapcsolódott az elvárásoknak megfelelően.
A következő napokban az irányító csapat a szonda navigációs- és pályaadatait gyűjti majd be, eztán új parancsok sorozatát fogják kiküldeni.
A New Horizons következő célpontjához a 2014 MU69 jelű, 2014. nyarán felfedezett, Ultima Thule becenevet kapott Kuiper-öv objektumhoz 2019. január 1-jén érkezik majd el, ehhez azonban a működésében kisebb módosításokra van szükség. A módosítások jellegét és a szükséges pályamanővereket az alapján határozzák majd meg, hogy a szonda távoli megfigyeléseiből milyen információkat kapnak az égitestről, e megfigyelésekhez és a majdani átrepüléshez szükséges manőverek augusztus végén kezdődnek majd meg.
A szonda jelenleg kb. 262 millió kilométerre van az Ultima Thule-tól (ez a Nap-Föld távolságnak közel a kétszerese), s naponta kb. 1,2 millió kilométerrel kerül közelebb hozzá.
A rádiójel a szonda és az irányító központ közt az ébresztő idején 5 óra 40 percen át utazott, ez az időtartam is folyamatosan nő a szonda távolodásával.
A New Horizons egészen 2020 végéig aktív állapotban dolgozik majd, ekkorra tudja majd hazaküldeni az Ultima Thule közeléből, s a Kuiper-öv további objektumairól begyűjtött adatokat.

Az eredeti cikk angol nyelven itt olvasható.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: