2019.08.19.

FEDOR, az orosz űrrobot csütörtökön indul Bajkonurból

Augusztus 22-én történelmi küldetésre készül az orosz űrhivatal: egy antropomorf robotot fognak a Szojuz parancsnoki székében a Nemzetközi Űrállomásra küldeni.
Az űrrobot a FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) betűszóból alkotott munkanevet kapta, a hivatalos neve Skybot F-850, és augusztus 22-én, magyar idő szerint hajnali 5:38-kor indítják a Szojuz MSz-14 űrhajó fedélzetén Bajkonurból. A robot az Űrállomásig vezető 2 napos út során végig tudósítani fog a repülés körülményeiről. A 24-én reggeli dokkolást követően átviszik az Űrállomásra, ahol az orosz Alekszander Szkvorcov kozmonauta felügyeletével 2 héten keresztül számos feladatot fog végrehajtani, majd szeptember elején visszatér a Földre.
FEDOR tud beszélni, bármilyen témában képes kommunikálni is az űrhajósokkal, s egyaránt képes lesz teljes távvezérléssel üzemelni, valamint önállóan is megoldani a kiszabott feladatait a beépített programok és mesterséges intelligencia révén.

Videó FEDOR még földi működéséről:

A robot energiaellátását ugyanazok a standardizált akkumulátorok végzik, amelyek az orosz űrruha, az Orlan használata során segítik az űrhajósokat is. A mostani teszt során a virtuális valóság-öltözetet felvett kozmonauta mozdulatai irányítják majd FEDOR tevékenységét, vagyis a robot letükrözi majd azokat. A tesztfeladatokat a robot fejlesztőmérnökei állították össze, hogy a segítségükkel megbizonyosodjanak FEDOR alkalmasságáról. Ha ebben jól szerepel, akkor ezen úton elindulhat majd az új generációs, már az Űrállomáson kívül dolgozni képes robotok megalkotása is, és a jövőben kiválthatják majd a veszélyes emberes űrsétákat.

A robotot az Android Technológia és a Fejlett Kutatás Alapítvány közösen alkotta meg, a Szükséghelyzetek Minisztériuma megbízásából. A robotok alkalmazása az űrhajózás, űrtevékenység során azért fontos, mert sok olyan környezetben is helyt tudnak állni, ahol az embert a biológia korlátozza, így nagy segítséget jelentenek az ember-űrhajósoknak, sok esetben ki is válthatják a munkájukat. FEDOR egyelőre csak az űrállomás belsejében dolgozik majd, az állomáson kívüli feladatokhoz teljesen más tervek alapján készülő robotra lesz szükség, ám az a projekt is előkészület alatt van már, és a fejlesztési-építési munkákat FEDOR tapasztalatait felhasználva végezhetik majd el.

A hordozó űrhajó is újítás lesz abból a szempontból, hogy a 2002. óta használt Szojuz FG indítórakétát a teherszállító Progressz űrhajóknál már egy ideje használt Szojuz F2.1 típusra cserélik, így az új konfiguráció tesztrepülését nem élő emberrel, hanem a robottal végezhetik el.

Mind az indítást, mind a dokkolást megnézhetjük majd akár a NASA TV, akára Roszkozmosz élő adásában (bővebben oroszul itt).

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: