2018.02.05.

Február 6-án kedden indulhat a Falcon Heavy

Mivel aktualitása van a február 6-i indításnak, íme az élő adást közvetítő linkek:

A fellövést élőben nézhetjük majd

  • a Florida Today közvetítésében
  • a SpaceX youtube csatornája, ahol minden bizonnyal követhetjük az eseményeket
  • emellett a szokásoknak megfelelően a Facebook oldalukon is valószínűleg streamelik majd a fellövést
  • a Spaceflight Now csak előfizetők számára elérhető közvetítése ITT

Magyar idő szerint este 19:30-tól 22:00-ig tartó 2,5 órás időablakban várható a Falcon Heavy indítása, amennyiben az időjárás kedvező lesz és nem jön semmi közbe. A meteorológiai előrejelzés alapján egyelőre kedvezőek a kilátások keddre, 80% az esélye pillanatnyilag a megfelelő időnek. (Amennyiben a keddi időpontban mégsem tud indulni, a szerdai napon kevésbé jó időjárási helyzet várható, így bízzunk benne, hogy jó lesz holnap minden.)
Az első fokozatot három Falcon-9 összekapcsolásával kapták, vagyis összesen 3 x 9 Merlin hajtóművel indulhat az óriáshajó, s mindhárom Falcon-9-et visszavárják. Először a kétoldalt lévők fognak leállni és visszatérni a Cape Canaveral-i szárazföldi leszállóhelyre, majd kissé később a középső Falcon-9 is, ám ő már az Atlanti-óceánon várakozó drónhajón landol majd.


A rakéta pontosabb útvonaláról túl sok információt nem tettek közzé, mindössze annyit tudhatunk, hogy a fedélzetén felröpítendő Tesla Roadster-t valahol a Földtől távol, feltehetően a Mars közelében lévő Nap körüli pályán engedi majd útjára. Az egyetlen térkép ITT érhető el, melyet megnyitva klikk a „3d View” fülre felül.

Az összességében 70 méter magas Falcon Heavy első fokozata tengerszinten 22819 kN nyomatékkal (az Apollo 11 holdutazásához használt Saturn V tengerszinten 33000 kN nyomatékkal működött). Alacsony földkörüli pályára (értsd: az ISS keringési magasságának megfelelő pálya) közel 64 tonna hasznos terhet vihet, geoszinkron pályára 26,7 tonnát, de a Marsig is közel 17 tonnával tud eljutni, ezekkel az adatokkal a jelenleg létező nehézrakéták közt kimagaslóan első lesz, több mint kétszeresével előzve meg a jelenleg legerősebb Delta-IV Heavy-t is (28 tonna hasznos teher alacsony földkörüli pályára). A második fokozatban egyetlen Merlin hajtómű működik majd, ez közel azonos az első fokozat 27 hajtóművével, azonban azok légköri üzemelése helyett ez már az űrbéli működésre optimalizált, és 934 kN nyomatékkal repíti a terhét. A hajtóművet úgy tervezték, hogy az üzemideje során többször leállítható és újraindítható lesz, így egy fellövéssel számos, különböző pályára készülő rakományt is feljuttathat majd.

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy egyáltalában nem biztos, hogy a fellövés sikeres lesz.
Annyi biztos, hogy a Tesla Roadster már a raktérben van (az éjszaka során pakolták be, a FH-t azóta visszatolták a kilövőállásra), Elon Musk pedig a helyszínen várja a nagy pillanatot.

Angol nyelvű cikkek:

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: