2017.07.21.

Éjszakai rover-teszt Tenerifén

Éjszakai rover-teszt Tenerifén

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) rovereket fejlesztő csapata speciális terepekre tervezett automata holdjárót tesztelt Tenerife valóban „holdbéli” régiójában, a Teide Nemzeti Park vulkáni kőzetekkel borított, Las Minas de San José nevű területén. A terep viszonylag sima, de összevissza kiállnak a talajból kisebb kövek, így kiválóan megfelel a mintegy 13 km hosszúságú tesztút megtételére.
A teszt során az eddigiektől eltérően nem nappal, hanem éjszaka vizsgálták a rover és az irányítórendszere viselkedését, mivel a sötétebb bolygó- vagy holdfelszíni területeken is üzemeltetni kell majd e járműveket. A jövőben például a Hold állandóan árnyékban lévő, sarkvidéki krátereiben kerülhet sor ilyen útra, az oda tervezett, vízjég és fagyott illó anyagok kutatására specializált küldetés idején.

 


Az éjszakai teszt során az irányítószemélyzetnek is különleges feladata van, hiszen szinte vakon kell a rovernek parancsot adni és ellenőrizni a helyes végrehajtását – különféle speciális érzékelőkre és szoftverekre hagyatkozva.
A használt eszközök közt a rover előtti terepet bevilágító lámpák és velük működő sztereó kamera, lézeres távolságmérő, lidar elven működő 3D képalkotó (ToF) kamerák, inerciamérők és a kerekekre szerelt szenzorok szerepelnek.

 


A tesztet még nappal kezdték, ekkor a rover működési biztonságát ellenőrizték csupán, illetve drónról légifelvételek készültek a bejárandó terepről. Az éjszaka beálltával azonban éles teszt következett: az irányítószemélyzet nem a tenerifei helyszínről, hanem a kontinensről dolgozott. Egy holdi küldetés során a távolság (és a jeltovábbítás ideje) elég kicsi ahhoz, hogy élőben lehessen majd irányítani a majdani rovert, míg egy marsjárónál ez megoldhatatlan, ott a begyűjtött adatok alapján kell a friss parancsokat elküldeni s várni azok hatására. A legjobb megoldás – és valószínűleg ez lesz majd a jövő útja – egy olyan rover lesz, amely a saját mérései és képalkotó eljárásainak adatai alapján önállóan be tudja majd járni a kijelölt utat, figyelembe véve az ottani akadályokat és terepviszonyokat.
A teszteket szeptemberben fogják majd folytatni, de addig is a most begyűjtött terepi adatok (3TB) felhasználásával a fejlesztők virtuális rover-utakat és további vizsgálatokat hajthatnak végre.

 

 

Eredeti cikk:  http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/07/HDPR_rover

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: