2019.11.23.

Dream Chaser – új résztvevő a teherszállításban

 

Sierra Nevada Corporation (SNC) nagyjából 2021 körülre tervezi első küldetését a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – mostani cikkükben a teher modult mutatták be, mely az Űrsiklóhoz meglehetősen hasonlító Dream Chaser teherhajó hátsó részéhez csatlakozik majd. Ennek a ‘Hulló csillag‘ fantázianevet adták, ami egy 4.6 méter hosszú modul és nagyjából 4500kg vegyes (nyomás alatti és nyomás nélküli) teher szállítására alkalmas, ezzel jelentősen megnövelve a Dream Chaser teherszállító képességét. Az eddig híradásokban általában magáról a Dream Chaser járműről volt kizárólag szó, pedig a küldetés „igáslova” a Hulló csillag modul lesz, nem is beszélve sokoldalú felszanálhatóságáról.

 

Teherszállítás

A Sierra Nevada Corp. a Nasa által hirdetett CRS-2 (teherszállítmány-utánpótlás küldetések az ISS-re) program keretében sikerrel elnyert 6 utánpótlás küldetést, melyből az első 2021-re várható. Teherszállító képességét tekintve tekintélyt parancsoló lesz a Dream Chaser – 5000kg nyomás nélküli és 500kg nyomás alatti hasznos terhet lesz képes az ISS-re szállítani, a visszaúton pedig nagyjából 1750kg terhet lesz lépes épségben visszahozni a Földre.

A Dream Chaser-rel ellentétben a Hulló csillag nem lesz újból felhasználható, a légkörbe való belépéskor megsemmisül (innen a neve), ezzel megszabadulva az ISS-en felhalmozott felesleges hulladéktól.
A modul oldalán látható szürke dobozok extra nyomás nélküli teher szállítására alkalmas konténerek, melyben további terhet képes magával vinni a Nemzetközi Űrállomásra. Felhasználási területe elég széles skálán mozog majd, akár kisebb műholdak pályára állítására alkalmas küldetéseket is képes lesz elvégezni.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomás teherrakomány kiszolgálását az alábbi cégek végzik:

– Northrop Grumman – Cygnus (Hattyú) teherűrhajó
– SpaceX – Dragon (Sárkány) teherűrhajó
– Japán Űrügynökség (JAXA) – HTV Kounotori (Gólya) teherűrhajó
– Orosz Űrügynökség (Roszkozmosz) – Progressz teherűrhajó

 

Dream Chaser

Sokan az Űrsiklóhóz hasonlítják a kis Dream Chaser-t, ami a formáját illetően jogos, de egyéb képességeket illetően teljesen felesleges. Míg az Űrsikló program egy nagy méretű és kiforrott teljes rendszer volt, a Dream Chaser sokkal szerényebb paraméterekkel rendelkezik. Ráadásul egyéb rakétaindítással foglalkozó cégekre kénytelen támaszkodni a jármű űrbejuttatását illetően. A jelenlegi tervek szerint a United Launch Alliance (ULA) jelenleg fejlesztés alatt álló Vulcan rakétája juttatja az űrbe, majd saját hajtóműveit használva éri al a Nemzetközi Űrállomást. Ha csúszás miatt a Vulcan rakéta nem készülne el időben, szükség esetén egy Atlas V rakéta végzi majd a feladatot.

A Dream Chaser a Nasa igényeit rugalmasan képes kielégíteni, az igényektől függően egyaránt képes lesz magától vagy a biztonságosabb megoldást használva a Canadarm 2 segítségével dokkolni.

 

Lunar Gateway program

A Nemzetközi Űrállomáson kívül egyéb terveket is dédelget a Sierra Nevada Corp. (SNC). Ugyanis ha minden jól megy, a jövőbeli Artemis program Hold körül keringő Lunar Gateway űrállomását is képes lesz ellátni teherszállítmánnyal (a fenti videó utolsó részében szerepelnek a látványtervek). A Nasa nemrég az SNC-t is a lehetséges kiszolgálókként említette, akik pályázhatnak majd a küldetések elnyerésére.

A sokoldalú jármű kialakítástól függően akár mini-űrállomásként is használható lesz, mely során egy a BEAM-hez hasonló felfújható lakómodult is hozzá lehet csatlakoztatni.

 

Talán az egyik legizgalmasabb felhasználási képessége a műhold-karbantartási képessége. A Hulló csillag képes lesz megközelíteni, majd befogni műholdakat karbantartási munkák végett vagy azzal együtt lép majd be a légkörbe és semmisül meg. Ezzel komoly veszélyforrást jelentő műholdakat is képes lesz eltávolítani földkörüli pályáról, ami a talán nem is túl távoli jövőben rettentő fontos lehet.

Eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

Nagy Szabolcs

About the Author: