2019.05.31.

Drámai változások – A Jupiter Nagy Vörös Foltja

Eddig is sokat lehetett hallani a Nagy Vörös Foltról (angolul Great Red Spot vagy GRS), ami a Jupiter talán legjellegzetesebb felszíni objektuma. Átmérője jelenleg nagyjából a Föld átmérőjének kétszerese és tiszta éjszakákon akár távcsövön keresztül is megfigyelhető, természetesen nem ilyen részletességgel mint az alábbi fotókon!

Felfedezésekor a folt mérete jóval nagyobb volt, de évszázadok óta egyre zsugorodik, aminek napjainkban egyre komolyabb jelei vannak. A fenti animáción jól látható, hogy különbőző elnyújtott alakzatok (rétegek vagy pelyhek mint flakes, tüskék mint spikes) szakadnak ki, válnak le az örvénylő viharból. Az alábbi felvételeket a neves bolygófotós, Christopher Go készítette nemrég és jól látható, milyen drasztikus folyamatok zajlanak a Nagy Vörös Folton és annak közvetlen közelében. Nyilakkal megjelöltem a számunkra érdekes alakzatokat a GRS körül.

2019. május 17.

2019. május 26.

2019. május 27.

A második fotón az angol nyelvű szöveg: New flake – új réteg, Enlarged halo – megnagyobbodott halo a folt körül, Red stream – vörös áramlat, Red oval mint vörös ovál.

2019. május 29.

A második fotón az angol nyelvű szöveg: Red Spot – vörös folt, Distorted side – eltorzult oldal, White spot – fehér folt, Red Spot – vörös folt. Valamint Bright spots – világos foltok.

Akit érdekel, mi történik a Jupiter felszínén, az ALPO weboldalt mindenképp mentse el magának könyvjelzőnek. Angol nyelvre váltás után a Jupiter szekcióban naponta frissítik az adatbázist profi „amatőrök” kiváló munkáival.

Nagy Szabolcs

About the Author: