2017.11.29.

Decemberi forgalom az Űrállomáson

December elején a Nemzetközi Űrállomás lakói nem fognak unatkozni, mozgalmas hetek várnak az űrhajósokra.

A novemberben fellőtt Orbital ATK Cygnus szállítóhajó hamarosan elhagyja az ISS-t, december 6-án lecsatlakoztatják a Unity modulról – addig azonban meg kell tömni szeméttel is. A lecsatlakoztatás a Canadarm-2 robotkar segítségével történik majd, Joe Acaba és Mark Vande Hei jelenleg erre is felkészülnek, tréningeznek, amellett, hogy kiviszik a szemetet. A Cygnus a légköri visszatérés során teljesen elég majd, ennek a tervezett ideje december 18. körül várható, addig a szállítóhajó keringeni fog még. Eredetileg dec. 4-re tervezték a Cygnus elbocsátását, azonban áttették 6-ra, mivel a SpaceX új szállítóhajója csak 8-án fog indulni a friss tervek szerint.
A SpaceX Dragon (CRS-13) fellövésének időpontjáról most született döntés, a december 8-i indítás magyar idő szerint 19:20-kor várható a Kennedy Űrközpontból. Erről későbbi cikkben majd részletesebb információk is érkeznek. A Dragon a Harmony modulra érkezik majd be.

Az Űrállomás személyzete is cserélődni fog: Paolo Nespoli, Randy Bresnik és Szergej Rjazanszkij már otthon tölthetik az ünnepeket, 14-én indulnak haza. A következő legénység fellövésére 17-én kerül sor Bajkonurból, magyar idő szerint hajnal 2-kor indulhat a Szojuz MSz-07, Scott Tingle amerikai, Anton Skaplerov orosz és Norisege Kanai japán űrhajósok utazhatnak az ISS-re, ahol 19-én dokkolnak majd.
A forgalomra való tekintettel az Űrállomásnak ma, vagyis november 29-én egy kis pályaszint-emelésre is szüksége lesz.

Az Űrállomás jelenleg az esti órákban repül át hazánk felett, december 18-ig láthatjuk, pontos napi időpontokért a Heavens-Above illetve a Calsky weboldalakon érdemes körülnézni. Ennek köszönhetően, ha az időjárás kedvez, láthatjuk majd mind a ledobott Cygnus-t, mind a fellövés után majd a Dragon-t, illetve a dokkolás előtti napon még a Szojuzt is a friss legénységgel.

Eredeti angol nyelvű cikk ITT található.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

About the Author: