2018.04.24.

Beiktatták a NASA új igazgatóját

Jim Bridenstine személyében tegnap kinevezték a NASA új igazgatóját, a klímaváltozás-tagadó, természettudományos vagy mérnöki múlttal és képzéssel nem rendelkező republikánus politikust. Bridenstine gazdasági, üzleti és pszichológiai alapképzéssel rendelkezik (Rice Egyetem), illetve üzleti mesterképzéssel (Cornell Egyetem).
Bridenstine haditengerészeti pilótaként kezdte pályafutását, többek közt afganisztáni és iraki bevetési múlttal, aktív katonai munkásságát követően a Tulsa-i Légi- és Űrmúzeum & Planetárium ügyvezető igazgatója lett, majd 2012-től a Képviselőház tagja, 2016-os ismételt megválasztása után már várható volt, hogy ő lesz Trump jelöltje vagy a NASA, vagy a Légierő vezetői székére. Politikai karrierjét anyagilag is támogatta pl. a Northrop Grumman, ez a kapcsolata feltehetően nem marad befolyás nélküli majd a NASA vezetői székében sem…
A 42 éves politikus az első, aki a Képviselőházból került a NASA élére, az emberes holdutazás támogatója, ezen felül az űrbéli források kereskedelmi kiaknázásának is híve. Meglehetősen hosszú időt vett igénybe a kinevezése, mivel a Szenátusban nem kapott elég szavazatot, amiatt, hogy hiányzik a megfelelő képzettsége és politikai nézetei erősen megosztóak, végül április 19-én 50-49 arányban sikerült megszavazni.
Mivel klímaváltozás-tagadó, félő, hogy a NASA eddigi, e téren végzett kutatásait és misszióit akadályozni fogják a döntései. Támogatja viszont a kereskedelmi űrtechnológia szélesebb körű alkalmazását, a katonai és kereskedelmi célú műholdak feladatainak összemosását is.
Bridenstine a beiktatását követően a Nemzetközi Űrállomás legénységével élő vedeóbeszélgetést is folytatott.
A vezetői tisztségét május 1-jétől veszi át az április 30-án leköszönő megbízott igazgató, Robert Lightfoot-tól. A kinevezését meglehetősen nagy ellenszenv kíséri, hasonló okokból, amit a szenátusi meghallgatások és viták során is felhoztak: egyszerűen nem rendelkezik azzal a technikai és tudományos háttérrel, amit a NASA irányítása megkívánna. Bízzunk benne, hogy lesznek megfelelő képzettségű szakemberek, akik aktívan segítik majd a munkáját, és tevékenysége nem fogja veszélybe sodorni a NASA hosszú távú tudományos küldetéseire vonatkozó terveket sem.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: