2019.05.05.

Az élő adás öröme – modernkori rakétaindítások

Az elmúlt években megszaporodtak az élő közvetítések rakétaindítások tekintetében, de mégis mi az oka?
Valószínűleg egy csendes technológiai forradalom, na nem olyan ipari forradalom méretű, ez csak egy kis szektort érint de pont elég, hogy felkavarja az állóvizet. Ha más nem a szemlélet lassan változik és a hozzáállás a témához. Emlékszem régről dereng, van már vagy 20-25 éve is, hogy egy-egy esti híradóban az akkor még MTV1-en hallottam bemondták néha, ha az űrsikló vagy egy orosz űrhajó indult a világűrbe, a MIR űrállomásra vagy később az épülő Nemzetközi Űrállomásra. De olyan szinten nem érdekelt a dolog akkor még, hogy csak nagyon halvány emlékként él az emlékezetemben. Nem volt itt kérem telemetria meg fedélzeti kamera, pláne nem élő közvetítés, csak kissé villódzó kép meg kissé elmosódott részletek az akkori képcsöves színes tévénken. Tehát jelen esetben nem csak a rakétatechnológia használata megy át forradalmi újításon, de a közvetítések megbízhatósága, minősége egyaránt hihetetlen módon fejlődik.

Egy egészen új korszak felé tartunk, melynek két legprominensebb képviselője a SpaceX és a Blue Origin. Magáncégek lévén a PR, az emberekben kialakult imázs a cégről legalább olyan fontos, mint a megfelelő befektetők valamint ügyfelek felkutatása, legfőképp pedig a küldetés teljesítése, azaz a rakomány megfelelő pályára állítása. Modern szóval élve egyfajta hype-ot generálnak az indítások köré, ami egyre több embert bevonz a képernyők elé. Egyszerűen ismét vonzóvá teszik az űrutazást és a rájuk irányított figyelem egyre nagyobb lesz, ahogy ismét egyre közeledik az amerikai emberes űrutazás ideje (persze önmagában elég abszurd a tény, hogy a világ legkomolyabb emberes űrutazásbéli sikereivel büszkélkedő nemzet hogy engedhette meg magának, hogy majd egy évtizedre kivonják magukat a nemzetközi emberes űrutazásból…). A siker titka pedig a megfelelő minőségű közvetítés!

Magam évek óta nézem a SpaceX rakéta indításokat, még a landolós trend előtt kapcsolódtam be és már akkor lenyűgözött a rakétákra szerelt néhány igen jó minőségű kamera élő felvétele, amit a közvetítésben bártan megosztottak ország-világgal. Akkor jön rá valaki, milyen nagy dolog ez, amikor egy orosz, kínai vagy más amerikai cég (pl. ULA vagy Northrop Grumman) indításait nézi. Miután a rakéta elhagyta az indítóállást, kb. maximum 2 percig élvezhetjük a műsort (hacsak nem felhős az ég, valamint ha a kameraman is képes normálisan követni az egyre távolodó rakétát). Aztán kapunk egy meglehetősen gyenge minőségű animációt telemetriai adatokkal megfűszerezve és nagyjából ennyi. Ezzel nem szeretném ledegradálni a megbízhatóságukat és a sikereiket, félreértés ne essék. De a hétköznapi emberek ettől nem nagyon jönnek lázba, nincs meg bennük az égető érzés, hogy egy animációt bámuljanak perceken keresztül. Kicsit többre van szükség ettől, ha a nézőközönséget a képernyők elé szeretnénk ültetni.

Ehhez képest a szombat reggel látott SpaceX Falcon-9 indítása egy igazi látványorgia volt az éjszakai start ellenére is. Látszik milyen jól koreografált az a telemetriai kamerák által nyújtott mozgalmas 10 perc, ami alatt a rakéta az indítóállásról eljut a világűrbe. Az űrben ketté válik, egyik része (első fokozat) landol egy úszó platformon közel Florida partjaihoz, míg a másik (második fokozat) 210 km-el a Föld felszíne fölött útnak engedi a 17. Dragon teherűrhajót a 2 nap múlva esedékes ISS-el való összekapcsolódás reményében.

Mi pedig reggeli indítás lévén akár az ágyból izgulhatjuk végig, ha úgy tetszik. De a 2 nappal korábbi Blue Origin New Shepard indítást is említhetném, hasonlóan látványos műsorral kényeztettek el minket. Valahogy ez a két cég ráérzett, milyen is egy látványos rakétaindítás, gondolták mi lenne ha közelebb hoznák az emberekhez ezt a fantasztikus érzést és kicsit többet mutatnának meg belőle, mint a konkurencia. És tökéletesen ráéreztek mire vágynak az emberek, komoly földi nagy nagyítású és apró fedélzeti kamerák által nyújtott jó minőségű élő adásra. Apollo idők újra gondolva, élőben! Legalábbis egyre inkább úgy tűnik, úgy érződik. És a Starhopper még csak most kezdi bontogatni szárnyait, khmm akarom mondani Raptor hajtóműveit…
Persze a közvetítésekhez azért egyrész szükség volt az internet megjelenése (televíziós társaságok nem igazán éldeklődnek élő rakétaindítás-közvetítés iránt), másrészt a youtube mint videómegosztó platform. Továbbá néhány olyan cég, akik meglátták ezekben a lehetőségekben a potenciált és aktívan fejlesztették saját telemetriai rendszerüket ebbe az irányba.

A SpaceX 39. sikeres első fokozat landolását láthattuk szombat reggel, ami tekintélyt parancsoló teljesítmény attól függetlenül, hogy valakinek szimpatikus vagy sem a cég és annak nagyratörő ambíciói. Ma pedig először láttunk első fokozat landolás közvetítése során olyat, hogy a sötétben zuhanó rakétát infravörös kamerával majdnem egészen a landolás pillanatáig követték. Aztán fedélzeti kamerára váltottak és lassan megjelent az egyre közeledő Of Course I Still Love You nevet viselő úszóplatform.

Ezen a kamerán keresztül élő közvetítést első alkalommal akcióban a Crew Dragon első útja végén láthattunk arról, ahogy a kapszula az atmoszférába belépéskor szabadesésben zuhan, majd nyitja az első kisebb méretű fékezőernyőket. De a hagyományos Falcon-9 küldetések során először használták ezt a technológiát és tetszett, de nagyon! Iszonyatosan látványos volt.

A mai közvetítést néhány csoporttaggal együtt izgultuk végig és nagyon jó volt. Nagy Olivér, Ruszkai Ákos és Bardóczné Kocsis Erzsóéknál is űrutazásos reggel volt és családilag nézték a Falcon-9 útját. Biztosra veszem, óriási hatása van ezeknek a műsoroknak a fiatalokra, az új generációra!

Az élő közvetítéseknek mindig is meglesz a maga varázsa. Felvételről persze lehet még érdekes egy ilyen esemény, de a tudat, hogy akkor ott történik az amit látsz a tévében valahogy pótolhatatlan. A mai indítás élő közvetítését a Magyar Amatőrcsillagászok youtube csatornán tudja bárki megnézni.

(A jövőben valószínűleg közvetítjük a SpaceX és Blue Origin küldetéseket. Aki esetleg szívesen megnézne egy hasonló eseményt élőben, íratkozzon fel a youtube csatornánkra és a kis csengőre is bökjön rá, hogy jöjjön értesítés az új tartalmakról, élő adásokról) 

 

Nagy Szabolcs

About the Author: