2017.09.25.

Ausztrál űrügynökség alakul

Ausztrália már eddig is részt vett különböző űrprojektek részfeladataiban, azonban az ország vezetői úgy vélik, ideje, hogy saját űrügynökséget alapítsanak, s ezzel az 1990 óta évente 10%-kal növekvő űrpiacon komolyabb szerepet vállaljanak. Ennek részben olyan okai is vannak, hogy, mivel a modern technológia szorosan a műholdakra épül, a hazai ipart-mezőgazdaságot hazai műholdakkal is támogathatnák így. A bejelentést az ausztrál ipari miniszter, Arthur Sinodinos tette még nyáron, azóta az ausztrál kabinet titkárává lépett elő, de utódja, Michaelia Cash megerősítette a terveket. Konkrétabb képet 2018. tavaszán kaphatunk majd a tervekről.

Alan Duffy ausztrál asztrofizikus-ismeretterjesztő a kisebb méretű műholdakban látja a jövőt, s az ezek szolgáltatta adatok mindennapi életben való széleskörű felhasználásában. A saját űrügynökség az eddig is hasonló projektekben pl. a NASA-nak dolgozó ausztráloknak hazai munkát biztosítana, s ezzel a külföldi cégektől való függőséget is csökkentené.

Úgy tűnik, egységes a politikai támogatás az ügynökség alapítása kapcsán, hiszen mind gazdasági hasznot, mind munkalehetőségek ezreit kínálja majd a saját ügynökség amellett, hogy erősíti az ország függetlenségét is.
Ausztrália Űripari Szövetsége szerint az országban évente jelenleg 4 milliárd dolláros iparág öt év alatt megduplázhatja az értékét a saját űrügynökség alapításával. Azzal, ha saját ügynökség áll fel, arra is lesz lehetőség, hogy más országok megkeressék együttműködési céllal az ausztrálokat.
Ausztrália így részesévé válhat egy világszerte zajló technológiai forradalomnak, megállíthatja az agyelszívást, remek földrajzi elhelyezkedésű az ország az űrhajózás szempontjából, vannak már most is használt űrtechnológiai létesítményei, számos kiváló szakembere, no és így részesei lehetnek ők is az új felfedezéseknek.
A felvetés a jelenleg Adelaide-ben zajló 68. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson is szóba kerül.

Eredeti cikkek IDE, IDE és IDE kattintva elérhetők.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: