2018.08.30.

Apró szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomáson

Tegnap este az Űrállomás nyomásmérője minimális nyomásesést mutatott, s a földi irányítók a probléma észlelését követően azonnal megvizsgálták annak mértékét. Mivel csak igen kicsiny szivárgást tapasztaltak, s az űrhajósok teljes biztonságban vannak, ezért átaludhatták az éjszakát. A mai napon az orosz szegmensben folytatták a vizsgálatot, immáron az orosz, német és az amerikai űrhajósok bevonásával. Mind az orosz, mind az amerikai irányítóközpont segítette a szivárgás helyének keresésében az űrhajósokat, s alapos átvizsgálást követően sikerült is azt megtalálniuk. A csapat jelenleg a probléma elhárításának folyamatán dolgozik, az irányítók pedig követik a helyzetet.
Mind az Űrállomás, mind a legénység-leányság teljes biztonságban van.

Az orosz szakértőktől kicsit bővebb információ is napvilágot látott: az ISS-en dokkolt Szojuz MSz-09 találkozott egy mikrometeorral, s ennek köszönhetően keletkezett alig észlelhető repedés a szállító űrhajó felső részének burkolatán. Az Űrállomás különböző egységeinek egyenkénti lezárásával jutottak el az orosz szállítóhajóig, ahol megtalálták a szivárgás okát. A két, kb. 1,5mm-es repedést Alexander Gerst német űrhajós fedezte fel, majd lefotózták a repedést az űrhajósok s a képeket továbbították az irányítóközpontnak. Az orosz űrügynökség vezetője szerint a rést mikrometeoroid vagy esetleg mikroméretű űrszemét-töredék becsapódása okozta.
Ideiglenesen ragasztószalaggal beragasztották a repedést és ezzel a szivárgás megszűnt, a probléma végleges elhárításon dolgoznak még a szakemberek. Az éjszaka még minimálisan csökkent a légnyomás, ám a foltozást követően helyreállt a normál tengerszinti nyomás.
A mai napra előzetesen tervezett munkafolyamatokat azonban a szivárgás felderítése miatt elhalasztották.

2012. nyarán a Kupola ablakába csapódott egy mikrometeoroid, azonban akkor nem keletkezett rés és szivárgást se tapasztaltak, mivel a Kupola ablakai több rétegből állnak, azonban a tervezésük a teljes cserét is lehetővé teszi szükség esetén (használaton kívül az ablakokat külső védőburkolat is takarja). Az űrsiklók üzemelése ideje alatt is számos mikrometeoroid nyomát fedezték fel a visszatérő járműveken.

Kapcsolódó linkek
Angol nyelvű orosz hírek itt1 és itt2
ESA hírek itt3
NASA hírek itt4

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: