2017.11.14.

Afrika helyzete az űrkutatásban

A bolygó- és űrkutatás területén Afrika méltatlanul alulreprezentált, annak ellenére, hogy korunk egyik legfontosabb kutatási témáit adja e terület. Ma már ugyan vannak Afrikában is egyedi kutatócsoportok, azonban ezek alulfinanszírozottak és szétszórtan működnek csupán.

Az űrtechnológia gyakorlatilag az összes kontinensen hat a gazdaságra, nemcsak a benne rejlő fejlesztési lehetőségek által, hanem a neki köszönhető gazdasági haszon segítségével is, akár ásványkutatásról, akár mezőgazdasági munkák koordinálásáról, stb. van szó. A klímaváltozás és az élelmiszertermelés problémái különösen nagy mértékben érintik Afrika lakosságát, így indokolt volna, hogy a kontinens országai nagyobb hangsúlyt fektessenek azon technológiákra, amelyeket az űrkutatás biztosíthat.
2000-2015 között a bolygó- és űrkutatási témában működő tudományos folyóiratok publikációi közt kevesebb, mint 1% volt csak afrikai kutatás, holott a világ népességének bő 15%-át adja Afrika… Sajnos az eleve szegény országok kis költségvetéseiben vajmi kevés esélye van az űrkutatási – csillagászati tárgyú projekteknek, holott a közhiedelemmel ellentétben ezek nem kerülnek olyan sokba az adott társadalom számára, az általuk hozott gazdasági-szociális haszon viszont jelentős. A közelmúltban elsősorban néhány elhivatott ember egyéni kezdeményezése és az ezekkel kooperáló kormányzati szándék hatására elindultak ugyan kedvező változások, ám ez még mindig édeskevés. Az egyetlen kivételt Dél-Afrika jelenti pillanatnyilag, ahol a meglévő űrügynökség és közel 200 éve működő csillagászati obszervatórium mellett épülőben van a Négyzetkilométeres Hálózat (SKA), vagyis a világ legnagyobb rádióteleszkópjának afrikai egysége, űrkutatás terén messze ez a legsikeresebb ország a fekete kontinensen.

Észak-Afrikában Marokkó a meteoritok kutatásában jeleskedik (köszönhetően a földrajzi adottságainak), emellett az Atlasz-hegységben van egy obszervatóriumuk is, és egy kutatóintézet révén részt vesznek a majdani marsi expedíciók eszközeinek, berendezéseinek tesztelésében is. Algériában a francia uralom ideje alatt működött obszervatórium, azonban az ország önállóvá válása után 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét elindulhasson a megfigyelés itt. Az Arab Földtudományi Unió 2015-ben indította el a Közel-Kelet és Észak-Afrika országait magában foglaló bolygó- és asztrobiológiai kutatási szekcióját, s fő céljaik közt szerepel például európai intézményekkel való együttműködés is.
Kelet-Afrikában Egyiptom, Etiópia és Kenya rendelkeznek űrprogrammal, Egyiptomban az űrügynökség egyik szerepe az űrtechnológia hétköznapi alkalmazási lehetőségeinek hasznosítása a gazdasági életben (távérzékelés, kis méretű saját műholdak építése), kínai együttműködés kereteiben. Az arab világ jelenlegi legnagyobb obszervatóriuma is Egyiptomban működik és újabb építése is szerepel a tervekben. A kutatásokat támogató oktatási program is folyik az országban, 11 kiemelt oktatási intézményben speciális mérnöki, technológiai és matematikai oktatás folyik. Etiópiában ugyan még magántőkéből épült meg az első obszervatórium, de többek közt az országot hosszú ideje sújtó éhínség megfékezését elősegítő modern technológia bevezetése is szerepel az ország űrprogramjában. Kenya aktívan részt vesz a nemzetközi űrprogramban, egyenlítői elhelyezkedése okán 1964-88 közt olasz rakétakilövő platformnak adott otthont a tengerpartja közelében (elsősorban rakétaszondákat bocsátottak fel innen, de az első, 1970-ben fellőtt Uhuru nevű kenyai röntgencsillagászati műholdat is innen indították), jelenleg Ukrajnával szeretnének hasonló, tengeri kilövőállás létesítésére irányuló együttműködést kiépíteni. Az ország ideális helyszín lenne komolyabb kilövőbázis felépítéséhez is (ahogy ezt már számos sci-fi szerző is megálmodta), ennek elsősorban anyagi és politikai akadályai vannak.

Nyugat-Afrika területén Ghána és Nigéria rendelkezik űrprogrammal, elsősorban itt is a gazdaságot segítő űrtechnológiának van szerepe, de Ghána esetében pl. csillagászati-űrkémiai kurzus is van az egyetemi oktatásban, illetve az ország területén lévő Botsumtwi meteoritkráter nemzetközi vizsgálata révén is kapcsolódnak az űrkutatáshoz.
Szenegálban szintén magánkezdeményezés révén létesült egy csillagászatot népszerűsítő társaság, nekik köszönhetően egy igen népszerű „űrbusz” járja az országot, amelynek segítségével csillagászati és űrkutatási témákban tartanak a lakosság részére ismeretterjesztő bemutatókat, előadásokat.
A kontinens közepén elhelyezkedő országokban gyakorlatilag nem létezik űrkutatás…
A bolygó- és űrkutatás jövője nyitott lehetőségek sokaságát nyújthatná persze a kontinensen, egyelőre csak tervek és kezdeményezések vannak, például a számos itt rejlő meteoritkráter vizsgálata révén, vagy nemzetközi oktatási együttműködési programok, vagy geofizikai-távérzékelési technológiák révén elérhető afrikai tudományos fellendülésre. Szép álom persze, de abban is reménykednek, hogy egy országokat átfogó tudományos program az országok közti tartós békét is elősegíthetné.

Eredeti angol nyelvű cikk ITT található.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: