2016.11.17.

A nyári Tejút – toronyházból

fedokep_alpha

Mindenkinek él a fantáziájában, emlékeiben, tapasztalataiban egy kép arról, hogyan is néz ki csillagvárosunk nyaranta. Sokan, így mi is, szíves örömest örökítjük meg, ha lehetőségeink adottak hozzá. Éppen ebben a mondatban van benne a lényege az egésznek. Ebben áll vagy bukik meg a projekt.
Nem olyan rég óta, sikerrel vettük az égbolt megörökítésének rögös útján az akadályokat. Elszántan, erőt, időt, egészséget nem kímélve, kézzel vezetve próbálkoztunk. Pólusra állás, vezetés, feldolgozás. Sokunk csodálattal tekint erre. Nem olyan könnyű ez, ugyanakkor nem is olyan nehéz.
Adott volt a felvételek elkészítéséhez, egy ekvatoriális rendszerű EQ5 mechanika, mellyel a vezetés gyerekjáték.
A képeket egy Canon Eos 450d fényképzőgép rögzítette, egy 50mm f1.8 as Pentacon objektívvel, egy 18-55mm es objektívvel, és egy Celestron 80/600-as ED apokromáttal. Záridő 322 s, ISO 800 és f4 es rekeszek voltak.
A képek szeptember elsején készültek, a Balaton mellől. Egészen pontosan Szabadifürdő mellől. Csodás helyszín. Viszonylag könnyedén előbújnak a képen a részletek.
Ezek a felvételek, akár jó alapanyagok is lehetnek, kezdő asztrofotósoknak. Mennyi minden rejtőzhet 1 db felvételben is akár… Mély tisztelet azoknak akik összesen órákat exponálnak.

A felvételekről. Rögtön az első kép összeállításakor órák mentek el a megfelelő referencia csillagok kiválasztásához… Nem mellesleg egyből nem is lett elfogadható a mozaik. Többszöri nekifutásra sikerült. Nem könnyű éjszakai égboltképeket összefűzni helyesen, anélkül, hogy bárminemű hiba és ismétlés ne történjen, és az égbolt képe igazán hasonlítson a valóságra. Nem könnyű.
A második felvétel is egy gyöngyszem. A Deneb csillag környékét mutatja be. Ez már a 80/600-as ED Apokromáttal készült. Csodálatos részletek látszódnak. Igazán jó az a távcső, és az időjárás is megengedte ezt a sok szép apró részletet. Valamint a harmadik kép, egy mozaik Tejút panoráma a Cygnustól a Cassiopeiáig. Ezzel is csak azt szeretnénk demonstrálni, hogy a Tejút nem ér véget a Cygnusban, szakad meg ott, és folytatódik a Cassiopeiában. Tévedés. A két objektumokban gazdag égterület között is megannyi csodálatos helyszín van.
Akinek módja, lehetősége van rá, még most késő ősszel is megvizslathatja, és megörökítheti. Csak az időjáráson és persze természetesen önmagunkon múlik, mit hozunk ki a csillagászati eszközeinkből.

Képek: Dr. Mucsi András, feldolgozás: Szabó Szabolcs Zsolt

A képekre kattintva galéria nyílik meg:

SzLaci szerk: Csillagászok Szolnokon, a toronyház tetején… Nagyjából két évvel ezelőtt hallottam ezt egy szolnoki barátomtól, egy témában laikus embertől először. „Van nálunk egy elszánt csapat, állandóan a toronyház tetejére járnak fel, szervezkednek bemutatót. Ha csillagos az ég, ezek valószínűleg most is ott vannak fent…” Ez az ismerősöm egy ötvenes éveiben járó, igen tájékozott és jó szemű ember, ha Ő ezt tudja, valószínűleg Szolnokon ezt még nagyon sokan tudják, lehet a köztudatba beészlelték magukat?…

About the Author: