2019.03.26.

A nőknek csak gondjuk van a ruhával: elmarad a csak női űrséta

A sajtóban nagy hírverést kapott „történelmi”, csak női űrhajósok által végrehajtandó űrséta nem egészen úgy valósul meg, ahogy tervezték. Maga az űrséta meglesz, azonban nem két hölgy vesz majd részt benne.
Mi ennek az oka? Egészen egyszerű: nincs az ISS fedélzetén pillanatnyilag megfelelő méretű, űrsétára előkészített űrruha.
Mielőtt valaki a rossz tervezést kezdené szidni: az űrruhák méretével természetesen tisztában voltak, azonban a 22-én Nick Hague és Anne McClain űrsétája során derült csak ki, hogy Anne számára az űrruha felső eleme, amely a felsőtestet „ing” gyanánt fedi, csak az M-es méretben kényelmes. (Csak akkor kapj most a fejedhez, ha próbáltál már búvárruhára húzott teljes lovagi páncélban, finom mozgást igénylő elektronikai szerelési munkát végezni 6,5 órán át egy mélyben tartózkodó tengeralattjáró külső oldalán úgy, hogy közben nincs kávé- vagy pisiszünet. Ezt a helyzetet valószínűleg csak a sebészek tudják reálisan elképzelni.)
Az űrruha felső része nagyjából annyira kényelmes, mint egy konzervdoboz, s csupán a külön felszerelhető karok mozgathatóak rajta, így nem mindegy, hogyan fér el benne a dolgozó űrhajós, hogy lötyög rajta a konzervdoboz, vagy nem. Egyébként az űrruhában végzendő szerelési munkákat egy erre a célra épített medencében gyakorolják az űrhajósok a felkészülés során, ezt videón megnézhetjük itt.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni, elengedhetetlen, hogy a ruha ne akadályozza ebben őket, s a 22-én végrehajtott munka során derült ki, hogy Anne számára a korábban megfelelőnek vélt L-es méretű felsőrész túl nagy, és az M-es lenne alkalmas a jó minőségű munkájához. Az ISS-en van ugyan két M-es űrruha, azonban csak az egyik van az űrsétára előkészített állapotban. Az előkészítés hosszú órákat vesz igénybe, s a legénység szoros munkarendjébe ezt nem tudták már beiktatni a 29-ére tervezett űrsétát megelőzően.
Mivel volt viszont lehetőség arra, hogy változtassanak azon, ki megy ki szerelni pénteken, ezért most Christina Koch mellett ismét Nick Hague vehet részt a munkában. Ezzel mindkét hölgy megkapta a lehetőséget az első űrsétájára, a változás mindössze annyi, hogy nem együtt végezhetik el.
Egy videó arról, hogy mikből is áll az űrséta során viselendő űrruha, és hogyan kell belebújni.

A csak női űrséta eleve véletlen volt, nem szándékosan tervezték ilyenre, csak a küldetés részletes programjának előkészítése során döbbentek rá, hogy a McClain-Koch kettős lenne az első csak női páros, amely űrsétát hajthat végre, így azzal, hogy elmarad ez a speciális felállás, senki se veszít semmit. Koch a 14. nő lesz pénteken, aki űrsétát hajt végre, a legelső női űrsétára 1984-ben került sor és az akkori szovjet Szvetlana Szavickaja végezte el.
A mostani űrséta-sorozatban az ISS napelemei termelte energia tárolására szolgáló akkumulátorokat cserélik a tavaly ősszel a japán HTV-7 által felszállított modern, jobb energiahatékonyságúakra, illetve az április eleji harmadik séta során külső kábelezést végez majd a tervek szerint a kanadai David Saint-Jacques és valószínűleg Anne McClain, de a tervek ebben még változhatnak.
A pénteki űrsétát is élőben nézhetjük majd ezen a linken, magyar idő szerint ez már 30-án lesz, hajnali 1:20-tól kezdődik a munka.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: