2019.05.07.

A napelemek nemcsak áramtermelésre valók

A marsi környezetben működött és most működő roverek, leszállóegységek napelemei rendre porbevonatot kapnak a vörös bolygó kisebb-nagyobb porviharai miatt. Az a szél, ami a port rápakolja a napelemekre, le is takaríthatja őket, ez tette lehetővé a Spirit és az Opportunity számára is, hogy a tervezettnél jóval tovább működhessenek. A jelenleg üzemelő InSight is kapott már port, ám elődeivel szemben folyamatos időjárási méréseket is folytat, így a por mennyisége és az időjárás közt szorosabb összefüggéseket lehet feltárni.
Február 1-jén az InSight mérőműszerei egy közelben elhaladó portölcsért regisztráltak (a kamerái sajnos nem látták magát a jelenséget), s ugyanekkor a két napelemén az áramtermelésben észleltek egy kis emelkedést, az egyik napelemen 0,7%, a másikon 2,7% arányban. Ez arra utal, hogy egészen kis mennyiségű port takarított le a portölcsér szele a napelemekről. A két említett korábbi rover esetén egy-egy ilyen takarító szél hatására 10%-os áramtermelés-növekedést is észleltek annak idején.

Bár az InSight kevésbé látványos eseményen van túl, a folyamatos meteorológiai mérései miatt ez mégis mérföldkőnek számít. A szél és a por kölcsönhatásai alapján nemcsak a napelemek tervezői kapnak fontos információkat, hanem arra is fény derül a hosszabb mérési sorozatokból, hogy a szélnek milyen szerepe van a bolygó felszíni alakzatainak megformálásában, átalakításában.
A februári eseménykor a szonda műszerei a szélsebesség emelkedése mellett a légnyomás hirtelen, 13%-os esését is regisztrálták, ebből lehetett tudni, hogy egy portölcsér haladt el a közelben, a szél közel 180 fokos irányváltása is ezt jelezte. A legnagyobb észlelt szélsebesség 20 m/s volt, de a légnyomásadatokból úgy vélik, ennél erősebb is lehetett, ám túlzottan turbulens volt ahhoz, hogy a szélmérő regisztrálja. Az InSight eddig mért legnagyobb szélerőssége 28m/s volt, az átlagos szélsebesség napszaktól függően 2-10m/s körül van a Mars e területén az eddigi mérések alapján.

A portölcsér áthaladásával egy időben észlelték a napelemek teljesítményének hirtelen emelkedését, ez szintén megerősíti azt, hogy a szél dolgozott a szonda mellett. Az irányítócsapat mérnökei rendszeresen kiszámítják a napelemek teljesítményéből a rájuk rakódott por mennyiségét, s bár ebben az így kapott mérőszámban nem volt észlelhető változás, magának a napelemnek a teljesítménye kissé emelkedett, s ez azt jelzi, hogy némi port képes volt a szél letakarítani róluk. Az InSight további működési ideje során számos hasonló esemény lesz még, amelyekből már pontosabb összefüggéseket lehet levonni a marsi szelek hatásairól.

A cikk két képe: az első a szonda leszállása után, december 6-án készült, a napelemek szép tiszták még; a második képet április 11-én készítette magáról az InSight, itt jól látható a porborítás (amellett, hogy már lepakolta a szonda a mérőműszereket is).

Kapcsolódó angol nyelvű cikk itt érhető el.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: