2017.08.12.

A Cassini utolsó öt keringése jön

Alig egy hónap van hátra már csak a Cassini szonda működésének szeptember 15-i befejezéséig – ezen időszakban még 5 kört tehet meg a Szaturnusz körül.
A hátra lévők közt az ötödik (sorban a 288.) köre során augusztus 10-17. közt zajlik s ekkor 1710 km-rel a bolygó felhőzetének teteje felett halad el, s itt már sűrűbb közegben repül, vagyis valószínűleg szükség lesz az irányítórakétáinak segítségére egy kis pályakorrekcióhoz, a berendezések felkészülten várják a helyzetet. Hasonlóan repült át korábban számos alkalommal a Titán légköre felett is a szonda, az ezek során tapasztaltak alapján tervezték meg a bolygó légkörének érintését is jelentő átrepüléseket, a rakéták ilyenkor automatikusan reagálnak a légköri fékezőhatásokra.
A szonda irányítószemélyzete szerint, ha a rakéták 10-60% teljesítményhatáron belüli működéssel korrigálják a légköri hatásokat, akkor a vártnak megfelelő sűrűségű a légkör, ha ennél nagyobbra lesz szükség, akkor sűrűbb (s logikusan, kisebb teljesítményt igénylő korrekció esetén kevésbé sűrű) a légkör. Sűrűbb légkör esetén az irányítócsapat a hátra lévő további körök idejére az eddig tervezettnél picit (kb. 200 km-rel) nagyobb magasságúra állítja az átrepüléseket, ritkább légkör esetén pedig ugyanennyivel alacsonyabbra.

Az átrepüléskor a szonda CIRS (Kompozit Infravörös Spektrométer) műszere a légkör eltérő magasságú rétegeinek hőmérsékletéről gyűjt adatokat. A kamerái a C gyűrű sávos szerkezetéről készítenek felvételeket, az INMS (Ion és Semleges Részecske Tömegspektrométer) pedig az első közvetlen mintavétellel vizsgálja a Szaturnusz légkörét, a szonda közelében lévő különféle hidrogén-, héliumionok s további légköri molekulák sűrűségét méri majd, amikor a szonda a legközelebb lesz a légkörhöz. Az INMS működésével egyidejűleg a Cassini radarja a légköri ammónia koncentrációját és a kisebb léptékű (kb.25 km átmérőjű) elemeit méri majd, minden eddiginél nagyobb felbontású információkkal gazdagítva a Cassini eredményeit. Az átrepülés további szakaszaiban a sarkvidéki örvényeket, a sarki fényeket vizsgálja a szonda, s hőmérsékleti adatokat is gyűjt majd.
A mostani keringés során a bolygóhoz legközelebb magyar idő szerint hétfő reggel 6:22-kor lesz majd a szonda, az ekkor begyűjtött adatokat másnap éjjel fél egykor kezdi majd átsugározni a Földre.

Eredeti cikk: https://www.nasa.gov/press-release/cassini-to-begin-final-five-orbits-around-saturn

Az átrepülések részletes leírása: https://saturn.jpl.nasa.gov/mission/grand-finale/grand-finale-orbit-guide/#Orbit_18

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: