2017.09.12.

A Cassini utolsó órái

Egy sikertörténet vége

A NASA TV élő adással követi a Cassini űrszonda utolsó óráit szeptember 15-én.
A program magyar idő szerint 13:00 – 14:30 közt tart majd, 15:30-tól pedig a sajtókonferencia lesz. A műsor a NASA TV oldalán követhető:
ERRE a linkre kattintva (de a USTREAM ITT és a NASA live ITT is adja). Az alábbi youtube videó egy csodás animáció a teljes küldetésről és a fináléról.

A legutolsó fotókat 14-én készíti a szonda, eztán ezeket még hazaküldi, majd az utolsó órák során már csak méréseket végez és ezek adatai érkeznek a Földre. Azért nem készülnek később már képek, mert a nagy méretek miatt lefoglalná a rádiókapacitást és félő, hogy a tudományos mérések adataira már nem jutna idő a szonda halála előtt… A légkörbe érkezés során 8 műszere dolgozik majd a szondának, s ezek adatait egészen addig küldi majd haza a szonda, míg csak működőképes marad.
Az utolsó képek beérkezése és a nyers képeket tartalmazó oldalon ezek megjelenése 15-én kb. hajnali 5 felé várható (https://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/raw-images… jelenleg a Titánról készült hétfői képek a legutolsók, a hétfői Titán-kerülés során kapta meg a holdtól azt a gravitációs lendítést, ami a légkörbe vezető pályához szükséges)
A tervek szerint magyar időben 13:54-kor szerzünk tudomást arról, hogy elveszítettük a rádiókapcsolatot a szondával – a Deep Space Network canberrai tányérja veszi a jeleket, így tőlük tudjuk majd meg, hogy a szonda befejezte az adást – mert megsemmisült.
Mivel a rádiójel beérkezéséhez 83 perc szükséges, maga az esemény nem ekkor, hanem 83 perccel korábban következik be, természetesen (vagyis 12:31-kor, magyar idő szerint).
Eredeti cikk ITT elérhető

 

Néhány emlékezetes momentum

 

A cikket fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)
Az összeállítást készítette: Nagy Szabolcs

About the Author: