2017.09.01.

51-es küldetés vége, hazatérés az ISS-ről élőben

Magyar idő szerint szeptember 2-án éjjel, 23:58-kor válik le az ISS-ről a Szojuz MSz-04 űrhajó, rajta a hazatérő Peggy Whitson, Jack Fisher és Fjodor Jurcsikin. A leszállás Kazahsztánban magyar idő szerint vasárnap, 3-án hajnali 3:22-kor várható – az eseményeket a NASA TV közvetíti.
A Harvey hurrikán Houstont katasztrofális árvízzel sújtó hatása miatt a hazatérő amerikai űrhajósok a az általuk hazaszállított tudományos kísérleti anyagok ezúttal nem a szokásos úton érkeznek majd meg, a pontos érkezési helyről egyelőre nincs információ. A kazah landolást követően átesnek a szokásos orvosi vizsgálatokon, természetesen.
Peggy Whitson több rekordot is birtokol: a meghosszabbított tartózkodását követően tavaly novembertől kezdve 288 napos űrbéli munkát zárhat le, ezzel összességében 665 űrben eltöltött napot tudhat maga mögött – a világranglistán 8. helyezéssel. Azután a legidősebb űrben járt hölgy címét is ő tartja, a legtöbb, űrben eltöltött össz időt birtokló amerikai is ő, másrészt a legtöbb űrsétán résztvevő hölgy is egyúttal. Az űrhajós hölgyek közt a világranglistát is ő vezeti a felettünk eltöltött idejével, és nőként ő az egyetlen, aki kétszer is volt az ISS parancsnoka. A rekordjai mellett szerencséje lehetett a hosszabbított tartózkodás során a teljes napfogyatkozást is az űrből megfigyelni.
Nemrégiben Whitson egy interjúban arról számolt be, hogy hazaérve azt várja, hogy az elmúlt, közel egy évi menünél kissé változatosabb ételeket készíthessen és sok friss zöldséget ehessen végre.
Peggy Whitson Fjodor Jurcsikin hazaérkezéséig csak pár nappal gyűjtött többet, ő a 7. helyen áll majd 673 napos össz űrúttal.

A friss személyzet szeptember 12-én indul majd az Űrállomásra Bajkonurból.

A NASA TV adását majd itt nézhetjük meg a visszatérésről:
https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: