2020.01.02.

2020-ra új Hold-küldetést tervez India

Alig néhány hónappal a Csandraján-2 leszállóegysége, a Vikram becsapódását követően a Csandraján-3 nevű küldetés munkálatai csendben folynak. Az ISRO, az Indiai Űrügynökség január elsején sajtótájékoztatón számolt be a tervekről.

A Csandraján-3 szintén automata küldetés lesz, és az idei esztendőben, a tervek szerint novemberben szeretnék elindítani, de nem kizárt, hogy átcsúsznak majd 2021-re. A leszállást ugyanarra a területre, vagyis a Hold déli sarka közelébe tervezik, ahol a Vikram pórul járt, és ismételten egy rovert visz magával majd a leszállóegység. A küldetést költséghatékonyra tervezik, a teljes küldetés ára egyelőre nem ismert, de a szükséges új berendezések kb. 35 millió dollárba kerülnek majd. Mivel keringőegységet a Csandraján-2 már biztosított, így ezt például kihagyhatják az új misszióból, így annál lényegesen kevesebbet kell majd az országnak költenie. A bejelentés szerint az új Hold-küldetés munkálatai nem befolyásolják az űrprogram további részeit

A nagyszabású indiai űrtervekben 2020-ra több mint 25 különböző küldetés szerepel, és jól haladnak a 2022-re tervezett első emberes küldetés és az ehhez szolgáló keringőegység előkészületei is. Az űrjármű egy kiszolgáló és egy 3 fős legénységet befogadó legénységi modulból áll majd. Kiválasztottak négy jövőbeli űrhajóst is, akiknek a kiképzése Oroszországban e hónap során kezdődik majd meg. India a költségvetése 0,4%-át fordítja az űrprogramjára, és bár a kereskedelmi-tudományos műholdak a mindennapi életet segítik az országban, az emberes űrrepülésnek például sok kritikusa is van, s úgy vélik, ennek csak a nemzeti önérzetben van bármi jelentősége, tudományos vagy gazdasági haszonnal nem kecsegtet.

Az ISRO vezetője említést tett a Vikram becsapódásához vezető lehetséges okokról is, azt mondta, hogy a fékezőmanőver első szakasza rendben zajlott, azonban a második szakasz során nem sikerült a megfelelő sebességre lassítani a leszállóegységet, így a harmadik szakasz idejére irányíthatatlanná vált. Azonban a küldetésből sokat tanultak, és ezek az információk is segítik csökkenteni a Csandraján-3 költségeit.

Az angol nyelvű publikációk itt1, itt2 és itt3 találhatóak.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: