2017.07.29.

200 éves napfolrajzok

200 éves napfolrajzok

 

 

1816-ban, a Tambora előző évi kitörését követő „nyár nélküli év” során Jonathan Fisher tiszteletes az USA Maine államának egyik falucskájából, szokásához híven (saját fejlesztésű gyorsírással) részletes naplót vezetett megfigyeléseiről, a közösség életéről, a környezetéről – így az időjárási anomáliáról is. Mivel annak idején senkinek se volt arról fogalma, hogy a rendkívüli hideget a távoli, hatalmas vulkánkitörés okozta, ezért általában az emberek s így tiszteletes gyanakvása is a Nap felé fordult. Napmegfigyeléshez egy camera obscura elkészítését követően a kivetített képeket használta, ezeket pedig precíz rajzokon örökítette meg a naplójában – ő volt a harmadik Észak-Amerika területén, aki napfoltokat figyelt meg és rajzolt!
Havonta 1-2 alkalommal örökítette meg az aktuális napfoltokat júliustól kezdve (a nyár során 07.12., 07.30., 08.17.) e sorozattal remekül kiegészülnek Herschel, szintén ezen a nyáron született megfigyelései (07.13., 07.19., 07.20., 08.03.). A megfigyeléseik alapján mind a napfoltok változása, mind azok elfordulása követhető. Fisher 1817. szeptemberében hagyta abba a rajzolást, amikor az időjárás visszatért a normális kerékvágásba.
Érdekesség, hogy Fisher elképzelése szerint a Nap vulkanikus égitest, felszíne hatalmas lávamező, s a foltjai a felszín alól származó töredékek, amelyek a fortyogó tűz hatására szakadtak fel, s a jelenlétük csökkentheti azt a hőt, ami a Napból kiáramlik.

 

 

Fisher a napfoltokon kívül számtalan érdekességet, metszeteket, festményeket, tárgyakat (többek közt azt a camera obscura-t is, amelynek segítségével a napfolt képek is készültek) hagyott az utókorra. A napfoltok rajzait rejtő naplókat az 1940-es években a háza (ma múzeum) padlásán találták meg, s azokról másolatok készültek, a gyorsírását lefordították, a másolatai a falu könyvtárában megtekinthetőek.
A napfoltrajzok a tudománytörténeti érdekességükön kívül a korszak naptevékenységének pontosabb megismeréséhez is hozzájárulnak.

Eredeti cikk: http://blogs.agu.org/geospace/2017/07/25/researchers-uncover-200-year-old-sunspot-drawings-maine/

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: