2019.03.12.

Március 14-én új legénység indul az ISS-re

Magyar idő szerint este 20:14-kor indul útnak Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra három asztronauta a Szojuz MSz-12 fedélzetén.
Ketten, Nick Hague és Alekszej Ovcsinyin már egyszer elindultak októberben, azonban ők voltak az a szerencsétlen páros, akik alig 2 perccel a start után rakétahiba miatt kénytelenek voltak visszatérni a Földre. A harmadik űrhajós egy amerikai hölgy, Christina Hammock Koch, aki végre nem katonai hátterű, hanem fizikus-villamosmérnök végzettségű, neki többek közt a fotózás is a hobbijai közt van, így remélhetőleg számtalan gyönyörű felvétellel örvendezteti majd meg a rajongóit. Űrkutatási területen szerzett fejlesztőmérnöki tapasztalatokat, a NASA Goddard Űrközpontnak, illetve a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laborjának (ők üzemeltetik többek közt a New Horizons űrszondát) is dolgozott. Külön érdekesség, hogy ő az első űrhajós, aki az „Antarktiszról” megy az Űrállomásra, két telet is eltöltött a déli-sarki területeken, illetve ezen kívül Grönlandon is telelt néhányszor, illetve számos más távoli helyszínen is dolgozott (mindenütt mérnöki munkát végzett, így nagy tapasztalata van a világtól elzárt helyeken megoldást találni a problémákra). Elkötelezett ismeretterjesztő, oktató, és a korábbi munkái során is megragadott minden alkalmat e tevékenységekre, talán most is jut majd rá ideje. Hammock Koch twitter oldala.

A Szojuz MSz-12-t ma vontatták ki és állították fel, az eseményeket Bill Ingalls, a NASA fotóriportere már a helyszínen követte.
A szokásos élő közvetítést a NASA TV vagy a Roszkozmosz csatornáján is nézhetjük majd. Mivel a fellövés este lesz, valószínűleg igen szép látványban lehet majd részünk!

A dokkolás magyar idő szerint már másnap hajnalra esik, 02:07-re tervezik a felérkezést, vagyis nem egészen hat óra alatt érkeznek meg az Űrállomásra. Mivel nálunk még hajnali ISS átvonulások vannak, az első 4 óra után, így sajnos a Szojuz megpillantására akkor se lesz esély a dokkolás előtt, ha valami csoda folytán egyébként derült volna az ég. Természetesen a fentebb említett élő csatornákon a dokkolást is nézhetik majd, akik nem tudnak aludni hajnal 2-kor.

Kapcsolódó orosz nyelvű és angol nyelvű cikkek.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: